De productie van de Griekse Baklava
Na in 2009 een fotoreportage van de productie van de originele Baklava van Karpathos gemaakt te hebben, hebben we mei 2011 hetzelfde gedaan met de
Griekse Baklava.
Hieronder in volgorde hoe de bereiding van deze Baklava (*) tot stand komt. Ook deze wordt gemaakt door Kanisky Banketbakkerij.
(*) Griekse baklava is een zoet gebak dat bestaat uit laagjes filodeeg en een vulling van gemalen noten en suiker, doordrenkt met een siroop van honing en
citrusvruchten. Het is een traditioneel dessert dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feestdagen.
Om Griekse baklava te maken, wordt er eerst een notenvulling gemaakt van gemalen walnoten, pistachenoten of amandelen, gemengd met suiker en kaneel.
Vervolgens worden er meerdere lagen filodeeg in een ovenschaal gelegd, waarbij elke laag wordt besmeerd met gesmolten boter. Het notenmengsel wordt over
de laatste laag filodeeg gestrooid, waarna er nog een aantal lagen filodeeg overheen worden gelegd en besmeerd met boter.
De baklava wordt vervolgens in de oven gebakken totdat het deeg goudbruin is en de notenvulling knapperig en geurig. Wanneer de baklava uit de oven komt,
wordt er een warme siroop van honing, suiker, water en citroen- of sinaasappelsap over gegoten, die in de lagen filodeeg en notenvulling dringt en het geheel
extra zoet en smaakvol maakt.
Griekse baklava kan warm of op kamertemperatuur worden geserveerd, gegarneerd met gehakte noten en een scheutje extra siroop. Het is een heerlijk dessert
dat perfect past bij een kopje koffie of thee.
© 2000-2024 www.karpathos.nl