Oude ambachten op Karpathos
Op Karpathos wordt nog veel met de hand gemaakt, zeker wat het bereiden van eten betreft. Als je je ogen de kost geeft kom je van alles tegen. Het leuke van
Karpathos is dan ook de snelle contacten die je legt met de bewoners. Ze vinden het vaak geweldig als een toerist belangstelling toont voor hun manier van
werken en leven.
De productie van de originele Baklava van Karpathos
Wij zijn in juni 2009 uitgenodigd door Dimitri van banketbakkerij Kanisky om de productie van de originele baklava van Karpathos te bekijken. Het leek ons wel
leuk om bezoekers van deze site een kijkje te gunnen in de wereld van de Griekse bakkunsten.
Uit een homp deeg wordt eerst een stuk gehaald (1) welke vervolgens diverse keren gewalst wordt door een machine (2) totdat het deeg flinterdun is geworden.
Vervolgens wordt er een smal stuk een keer of 7-8 omgevouwen (3), daarna afgesneden en aan een collega overhandigd.
Deze brengt met een kwast water aan op het uiteinde (4) en vouwt deze vervolgens weer om. Met een kartelmes worden schuine stukken afgesneden van gelijke
grootte (5). Vervolgens worden deze stukken doorgegeven aan een andere collega die de uiteinden al schuddend naar elkaar toeduwt (6) waardoor de typische
baklavavorm van Karpathos ontstaat (7).
De zonnebloemolie staat al gereed voor de eerste hoeveelheid (8).
Met een vork worden de stukken van tijd tot
tijd gekeerd (9) totdat ze goudbruin gekleurd
zijn (10).
Wanneer de baklava de juiste kleur bereikt heeft worden ze eruit gehaald met een schuimspaan (11) en laten ze ze uitlekken (12). De siroop wordt op het gas
verwarmd totdat het een temperatuur bereikt heeft van 28 graden (13).
Er wordt nog bijenhoning toegevoegd tijdens het opwarmproces (14) waarna de baklava met de schuimspaan een keer door de siroop worden gehaald (15).
Daarna nog wat vloeibare bijenhoning (16) en stukjes (amandel)noten (17) erover waarna het gereed is voor de verkoop (18).
1
2
3
6
5
4
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
© 2000-2024 www.karpathos.nl