Oude ambachten op Karpathos

Op Karpathos wordt nog veel met de hand gemaakt, zeker wat het bereiden van eten betreft. Als je je ogen de kost geeft kom je van alles tegen. Het leuke van Karpathos is dan ook de snelle contacten die je legt met de bewoners. Ze vinden het vaak geweldig als een toerist belangstelling toont voor hun manier van werken en leven.

De productie van de originele Baklava van Karpathos

Wij zijn in juni 2009 uitgenodigd door Dimitri van banketbakkerij Kanisky om de productie van de originele baklava van Karpathos te bekijken. Het leek ons wel leuk om bezoekers van deze site een kijkje te gunnen in de wereld van de Griekse bakkunsten.
Vervolg Vervolg water er over en nog een keer vouwen de bereiding van Baklava van Karpathos het deeg wordt gekneed het deeg wordt recht gelegd het deeg wordt plat gewalsd het kan nog platter platwalsen om het deeg flinterdun te maken het deeg is nu dun genoeg het deeg wordt diverse keren omgevouwen met een kartelmes worden schuine stukken afgesneden hier ontstaat de typische vorm van de baklava door samenvouwen
Uit een homp deeg wordt eerst een stuk gehaald (1) welke vervolgens diverse keren gewalst wordt door een machine (2) totdat het deeg flinterdun is geworden. Vervolgens wordt er een smal stuk een keer of 7-8 omgevouwen (3), daarna afgesneden en aan een collega overhandigd.
Deze brengt met een kwast water aan op het uiteinde (4) en vouwt deze vervolgens weer om. Met een kartelmes worden schuine stukken afgesneden van gelijke grootte (5). Vervolgens worden deze stukken doorgegeven aan een andere collega die de uiteinden al schuddend naar elkaar toeduwt (6) waardoor de typische baklavavorm van Karpathos ontstaat (7).
De zonnebloemolie staat al gereed voor de eerste hoeveelheid (8).
deze zijn gereed voor het bakken wanneer er genoeg gevormd zijn gaan ze de zonnebloemolie in. een voor een de zonebloemolie in op het vuur bakken in de olie tot ze goudbruin zijn met een vork wordt de baklava van tijd tot tijd gekeerd de helft zit al in de hete olie de baklava is inmiddels goudbruin geworden de hete Baklava laten ze hier eerst uitlekken de Baklava wordt met een schuimspaan uit het veld gehaald
Met een vork worden de stukken van tijd tot tijd gekeerd (9) totdat ze goudbruin gekleurd zijn (10).
Stroop wordt in een koperen pan verwarmd Hier komt dan nog honing bij de Baklava wordt met de schuimspaan hier 1 keer doorheen gehaald.
Wanneer de baklava de juiste kleur bereikt heeft worden ze eruit gehaald met een schuimspaan (11) en laten ze ze uitlekken (12). De siroop wordt op het gas verwarmd totdat het een temperatuur bereikt heeft van 28 graden (13).
Er wordt nog bijenhoning toegevoegd tijdens het opwarmproces (14) waarna de baklava met de schuimspaan een keer door de siroop worden gehaald (15).
elke Baklava ondergaat dit proces goed er doorheen halen Vloeibare bijenhoning en stukjes amandelnoten gaan als laatste er over heen. stukjes noot over de nog warme Baklava Het eindresultaat, de enige echte Baklava van Karpathos Als laatste wordt alles in dozen gepakt, klaar voor transport
Daarna nog wat vloeibare bijenhoning (16) en stukjes (amandel)noten (17) erover waarna het gereed is voor de verkoop (18).
1
2
3
6
5
4
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
© 2000-2024 www.karpathos.nl

Oude ambachten

op Karpathos

Op Karpathos wordt nog veel met de hand gemaakt, zeker wat het bereiden van eten betreft. Als je je ogen de kost geeft kom je van alles tegen. Het leuke van Karpathos is dan ook de snelle contacten die je legt met de bewoners. Ze vinden het vaak geweldig als een toerist belangstelling toont voor hun manier van werken en leven.

De productie van

de originele

Baklava van

Karpathos

Wij zijn in juni 2009 uitgenodigd door Dimitri van banketbakkerij Kanisky om de productie van de originele baklava van Karpathos te bekijken. Het leek ons wel leuk om bezoekers van deze site een kijkje te gunnen in de wereld van de Griekse bakkunsten.
Vervolg Vervolg
© 2000-2024 www.karpathos.nl
MENU MENU
MENU MENU
Karpathos.nl