Brood bakken op Karpathos

Toen we een kennis gingen opzoeken in Menetes was het die dag toevallig de wekelijkse broodbakdag (*) van haar familie. Enkele vrouwen waren deeg aan het rollen op een tafelblad waarna op een rond plankje de rolletjes deeg in een patroon gelegd werden. Dit werk wordt alleen door de vrouwen gedaan. Buiten was een oude man met een stok, met daarom heen gevouwen bladeren, de broodoven aan het aanmaken.
Vervolg Vervolg speciale mixer voor het brooddeeg het zaad plakt aan het brooddeeg vrouwen gezellig samen het brooddeeg aan het rollen het brooddeeg is gereed om te worden gebakken de broodoven wordt aangemaakt om het brood te bakken het brooddeeg wordt op een plank de broodoven in geschoven het brooddeeg in de broodoven, klaar om te worden gebakken het brooddeeg wordt aangereikt om in de broodoven te doen het gist is aan het rijzen in de koele kamer het deeg ligt uitgestald dit kunstwerk is klaar om te worden gebakken de hele familie werkt mee aan het brood bakken op Karpathos het brooddeeg wordt gerold even afgekeken hoe het moet
Carla moest meteen aanschuiven en meehelpen.
Welke was nu van Carla? Het brood werd daarna door een schaal met zaden en kruiden gehaald waarna het de oven in kon.
een voor een wordt het deeg de oven in geschoven het zijn net kleine matjes met een lange plank worden de deegwaren ver de oven in geschoven de broodmatjes worden door de zaden gehaald die er dan aankleven de heer des huizes vindt het leuk op de foto te gaan familiepose ik mocht ook even op de foto met de familie
Uiteraard moest er ook even geposeerd worden, de familie beheert het museum in Menetes.
(*) Brood bakken in Menetes gebeurt op traditionele wijze en is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Het brood wordt gebakken in een houtgestookte oven, die meestal in de achtertuin staat. Om het brood te maken, wordt er eerst een deeg gemaakt van meel, water, zout en gist. Het deeg wordt met de hand gekneed en vervolgens in kleine broden gevormd. Deze broden worden vervolgens met de hand platgedrukt en met een mes ingesneden, waardoor er een patroon ontstaat dat helpt bij het bakken van het brood. De broden worden dan in de houtgestookte oven geplaatst en met een lange houten stok in de hete as geduwd. De oven wordt afgesloten met een deur en het brood wordt gebakken totdat het knapperig en goudbruin is. Het bakproces duurt meestal enkele uren en er worden meerdere broden tegelijkertijd gebakken. Het is een arbeidsintensief proces dat veel vakmanschap en ervaring vereist. Het resultaat is echter een heerlijk brood met een knapperige korst en een zachte, luchtige binnenkant.
© 2000-2024 www.karpathos.nl

Brood bakken op

Karpathos

Toen we een kennis gingen opzoeken in Menetes was het die dag toevallig de wekelijkse broodbakdag (*) van haar familie. Enkele vrouwen waren deeg aan het rollen op een tafelblad waarna op een rond plankje de rolletjes deeg in een patroon gelegd werden. Dit werk wordt alleen door de vrouwen gedaan. Buiten was een oude man met een stok, met daarom heen gevouwen bladeren, de broodoven aan het aanmaken.
Vervolg Vervolg
Carla moest meteen aanschuiven en meehelpen.
Welke was nu van Carla? Het brood werd daarna door een schaal met zaden en kruiden gehaald waarna het de oven in kon.
Uiteraard moest er ook even geposeerd worden, de familie beheert het museum in Menetes.
© 2000-2024 www.karpathos.nl
(*) Brood bakken in Menetes gebeurt op traditionele wijze en is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Het brood wordt gebakken in een houtgestookte oven, die meestal in de achtertuin staat. Om het brood te maken, wordt er eerst een deeg gemaakt van meel, water, zout en gist. Het deeg wordt met de hand gekneed en vervolgens in kleine broden gevormd. Deze broden worden vervolgens met de hand platgedrukt en met een mes ingesneden, waardoor er een patroon ontstaat dat helpt bij het bakken van het brood. De broden worden dan in de houtgestookte oven geplaatst en met een lange houten stok in de hete as geduwd. De oven wordt afgesloten met een deur en het brood wordt gebakken totdat het knapperig en goudbruin is. Het bakproces duurt meestal enkele uren en er worden meerdere broden tegelijkertijd gebakken. Het is een arbeidsintensief proces dat veel vakmanschap en ervaring vereist. Het resultaat is echter een heerlijk brood met een knapperige korst en een zachte, luchtige binnenkant.
MENU MENU
MENU MENU
Karpathos.nl