Griekse gehaktballetjes met feta in tomatensaus (4 personen)
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Ingrediënten:
Voor de ballen:
Voor de saus:
600 gr gehakt half om half
500 gr gezeefde tomaten
1 ui
250 ml runderbouillon
2 teentjes knoflook
100 ml slagroom
1 el gesnipperde verse peterselie
1 ui
1 ei
1 teentje knoflook
1 snee oud witbrood zonder korst
3 el bloem
150 gr. feta
Snufje zeezout
1 theelepel paprikapoeder, pikant
1 eetlepel basilicum, gedroogd
Vers gemalen zwarte peper
2 theelepels suiker
Zeezout
50 gr. verbrokkelde feta
Bereiding:
Maak eerst de balletjes. Snee brood ontkorsten, natmaken met water en uitknijpen. Mengen met gehakt en ei in een schaal. Gesnipperde ui, peterselie en
geperste knoflook erbij. Op smaak brengen met peper, zout en paprikapoeder. Goed mengen en de feta ondertussen in 12 blokjes snijden. Maak nu 12
balletjes en verstop er een blokje feta in, naar midden toe drukken en dan ronddraaien tot balletjes. Dan koekenpan nemen met 2 el olijfolie en balletjes
rondom mooi dichtschroeien. Leg ze dan in een ingevette ovenschaal.
Maak nu saus door gesnipperde ui en geperste knoflook in het braadvet van balletjes aan te braden. Nu bloem toevoegen en al roerend de vleesbouillon en de
gezeefde tomaten toevoegen tot een mooie saus ontstaat. Is de saus te dik dan iets dunner maken met water. Breng saus op smaak met suiker en een snufje
zout, laat 5 minuten pruttelen en tenslotte de gedroogde basilicum erdoor roeren. Giet saus over de balletjes in de ovenschaal. Zet in een voorverwarmde
heteluchtoven op 180 graden en bak 20 minuten.
Dan uitnemen, de slagroom erdoor roeren, zo wordt de saus super romig, en bestrooien met verbrokkelde feta. Schaal terugzetten en nog 10 minuten bakken
in de oven. Balletjes en saus eventueel garneren met vers gesnipperde peterselie. Uitnemen en smullen!
Keftedes
© 2000-2024 www.karpathos.nl